Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Millaisia LED-komponentteja LED-jättinäytöissä käytetään?

Julkaistu 21.10.2020

SMD- JA DIP TYYPPISTEN LED-KOMPONENTTIEN TOIMINTA JA RAKENNE

Hyvä LED-näyttö saadaan aikaiseksi tekemällä hyvä design, valitsemalla hyvät raaka-aineet ja huolehtimalla laadukkaista valmistusprosesseista. Pääraaka-aineena LED-näytöissä ovat LED-komponentit ja niitä ohjaavat LED-ajuri IC:t. Tämän takia kannattaa tutustua hieman paremmin siihen, millaisia ovat näiden komponenttien perusominaisuudet ja lainalaisuudet. Suurissa LED-näytöissä käytetään tyypillisesti, joko DIP- tai SMD-tyyppistä LED-komponenttia.

 

Kuva SMD-tyyppisestä LED-komponentista ja LED-ajuri IC-piiristä

 

SMD (Surface Mounted Device) LED-komponentit ovat tänä päivänä pääsääntöisesti LED-näytöissä käytettyjä ledejä. Jalalliset, perinteiset DIP-tyyppiset komponentit väistyvät pikkuhiljaa, koska SMD-komponenteilla voidaan toteuttaa tarkempia näyttöjä sisälle ja ulos. Monipuolisuutensa ja suuremman kysynnän vuoksi SMD LED on vallannut markkinan suurissa LED-näytöissä käytettävänä komponenttina. SMD-komponentin tyyppi kuten SMD3528 kertoo mallin nimen lisäksi sen olevan noin 3,5x2,8mm kokoinen. Näyttöjä valmistettaessa, SMD-komponentit ladotaan juotoskoneilla piirilevyn pintaan. Tämä vaatii prosessilta ja laadun varmistukselta hyvää tasoa, koska SMD LED komponentit ovat suuren tarkkuuden omaavissa näytöissä hyvin pieniä ja komponentteja on todella tiheässä.

 

 

DIP-komponenteilla toteutetussa näytössä on kolme eriväristä LED-lamppua, jotka muodostavat yhden kuvapisteen. Komponentit ovat perinteisiä jalallisia LED-komponentteja (punainen, vihreä, sininen), jotka juotetaan piirilevylle yhteen ryhmään lähelle toisiaan muodostaen yhden kuvapisteen eli pikselin. SMD ledissä yhteen pintaliitos komponenttiin on integroitu kaikki kolme perusväriä.

Näillä tekniikoilla on molemmilla vahvuutensa ja heikkoutensa. DIP-tekniikka tuli ensimmäisenä markkinoille, joten se on vakiintuneempaa tekniikkaa. Se toimii luotettavasti ulkona ja sillä saadaan aikaiseksi ulkona vaadittava suuri kirkkaus. Katselukulma on DIP-tekniikan näytössä SMD-tekniikkaa pienempi varsinkin vertikaali suunnassa. SMD-tekniikka mahdollistaa tarkemmat LED-näytöt, koska komponentit ovat pienempiä ja kuvapisteitä voi täten olla tiheämmässä. Virrankulutus on SMD-tekniikassa suurempaa ja tämä näkyy myös DIP-tekniikkaa lyhyempänä elinkaarena.

 

LED-komponentin tyyppi

SMD

DIP

Suurempi kirkkaus

 

X

Suurempi katselukulma

X

 

Pienempi virrankulutus

 

X

Pienempi pikselitiheys

X

 

Parempi kontrasti

X

 

Vähemmän pikselivikoja

 

X

Vertailu SMD- ja DIP-tyyppisten LED-komponenttien ominaisuuksista