Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Hyvän LED-komponentin "ledin" valitseminen LED-näytölle, jättinäytölle,LED-seinälle

Julkaistu 07.10.2020

LED-näyttö koostuu pääasiallisesti LED-komponenteista. LED-näytöissä käytettävät LED-komponentit ovat RGB-tyyppisiä, mikä tarkoittaa, että yksi LED-komponentti voi tuottaa kaikki kolme perusväriä (punainen, vihreä ja sininen). Kun kaikki kolme perusväriä palavat yhtäaikaisesti, saadaan valkoinen väri. LED-komponentteja on näytössä yhtä monta kuin siinä on pikseleitä eli kuvapisteitä. 1080x720 tasoiseen HD-kuvaan tarvitaan LED-komponentteja 777600. Vaikka yksittäisen LED-komponentin virrankulutus on pieni, niin näin suuri määrä vaatii jo jonkin verran tehoa ja komponentin laatuun tulee kiinnittää huomiota. Tämän takia LED-näyttöä valittaessa kannattaa hieman perehtyä itse LED-komponenttiin ja niiden valmistajiin.

Suurimpia LED-näyttöihin käytettävien LED-komponenttien valmistajia ovat: Nichia (Japani), Cree (USA), Nationstar, Kinglight, Hongsheng ja Mulinsen. Näistä parhaimman laadun ja ominaisuudet omaavat Nichia ja Cree, jotka ovat myös 3-5 kertaa kalliimpia komponentteja kuin muut, jotka ovat kiinalaisten valmistajien tekemiä. Näistä parhaimmaksi laadultaan on valittu Nationstar, jolla ei ole ollut suurempia laatuongelmia. 95% korkeaa laatua vaativista asiakkaista valitsee Nationstarin ja vain 5% Nichian tai Creen LED-komponentin. Kinglight on halvempi kuin Nationstar, mutta on kärsinyt historian aikana Nationstaria useammin laatuongelmista.

Huomioitavaa on, että LED-komponentin kirkkaus pienenee käyttöiän myötä. Tässäkin sanotaan Nationstarin olevan parempi, vaikka lähtökohtaisesti Nationstar on vain noin 500 NIT:iä kirkkaampi. Kinglightin komponentin kirkkaus pienenee ensimmäisenä käyttövuotena 7-10% ja 12-19% jokaisena seuraavana vuotena. Tämä tarkoittaa 3-5 vuoden käyttöikää. Nationstarin kohdalla vastaavat arvot ovat 5% ensimmäisenä vuotena ja 10-15% vuosittain tämän jälkeen. Tästä saadaan käyttöiäksi 5-7 vuotta. Tämä tarkoittaa käyttöikää täydellä kirkkaudella ja 24/7/365. Yleensä näyttö ei ole aina päällä, kirkkaus säätyy ympäristön kirkkauden mukaan ja sisältö ei ole pelkkää valkoista, jossa kaikki värit palavat. Näin ollen todellinen käyttöikä on paljon pidempi. Vikaantuneiden pixelien määrä on Nationstarilla luokkaa 0,01% kahtena ensimmäisenä vuotena ja 0,03% tämän jälkeen. Vastaavasti Kinglightilla 0,03% ja 0,04%.

Nationstarin väritoisto on parempi kuin Kinglightin ja se sopii paremmin videoiden tai korkeaa väritoistoa vaativien mainosten toistoon. Hinnaltaan valmistajien välillä on vain noin 20-50$/m2 hintaeroa, joten tässä kohtaa ei välttämättä kannattaisi tinkiä laadusta.

Hongshengin valmistamat LED-komponentit ovat markkinoiden halvimpia. Niitä käyttävät yleensä matalan vaatimustason tuotteet. Hieman parempana voidaan pitää Mulinsenin komponentteja, mutta molemmat valmistajat ovat kuitenkin laadultaan Nationstaria ja Kinglightia teknisesti heikompia.

Epistar (Taiwan) on myös hyvä mainita, kun puhutaan LED-komponenteista. Epistar valmistaa LED-chippejä, joista LED-komponentit rakennetaan. Jotkut suuret LED-näyttöjen valmistajat koteloivat LED-chipit itse LED-komponenteiksi ja saavat näin aikaan parempaa laatua, jolle voidaan antaa jopa 5 vuoden takuu.